VASTUULLISUUS

Ympäristö on meille sydämenasia

Vihreät arvot ovat olleet toiminnallemme keskeinen ohjenuora koko 20-vuotisen historiamme ajan. Ympäristökysymykset ja ilmastonmuutos ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan, minkä vuoksi pienet ja suuremmat ympristöteot ovat myös Caruselin arjessa entistä keskeisempiä. Haluamme olla elävä esimerkki siitä, että kahvilakin voi olla aktiivinen ja vastuullinen ympäristötoimija.

AURINKO TUOTTAA ENERGIAA

Koska energiantuotanto on ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen kannalta, olemme panostaneet aurinkoenergiaan, tuulienergiaan ja meren lämmön hyödyntämiseen. Voisi sanoa, että olemme kahviloiden edelläkävijä uusiutuvan energian hyödyntämisessä: Carusel oli Helsingin ensimmäinen aurinkopaneeleja käyttävä kahvila. 

Caruselin katolle on asennettu 110 aurinkopaneelia, jotka tuottavat 1 000 000 kahvikupin edestä energiaa vuodessa. Tämä tarkoittaa, että saamme 15-20 % sähkön tarpeestamme aurinkopaneeleista.

VIHREÄ ELÄMÄNTAPAMME

Kesäkuukausina yrtit ja osa vihanneksista saadaan oman pihan puutarhasta sekä Sipoosta Ahlbergin luomutilalta. Kauden kasvikset, juurekset ja marjat tulevat aina läheltä, jolloin ekologisuus korostuu myös logistiikan järjestelyssä. Suosimme luomua, sillä tuoreus ja laatu tuotteissa on ylivoimaisesti parempi. 

Leipomossamme valmistetaan suurin osa myytävistä tuotteista. Makeat piirakat, muffinssit, browniet, pullat ja suolaiset piirakat valmistetaan Caruselissa omassa tuotantotilassaan. Itse leipominen on myös auttanut saamaan liiketoiminnasta ympäristöystävällisempää, sillä leivoksia ei tarvitse enää tilata leipomosta ja näin kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä on saatu pienennettyä huomattavasti. Myös pakkausjäte on vähentynyt muutoksen myötä.

Louansruoissa suosimme aina sesonkituotteita sekä kotimaisia viljoja. Pyrimme parhaamme mukaan löytämään kotimaisen korvikkeen ulkomaalaisille tuotteille. Esimerkkinä siitä on tonnikalasta kokonaan luopuminen, ja siirtyminen kotimaiseen ”tonnikalakorvikkeeseen”, järvikalaan. 

Ruokahävikki on minimoitu vuosien varrella, käytämme suomalaista ResQ-club sovellusta

Minimoimme kielteiset ympäristövaikutukset myös hyödyntämällä kemikaalivapaita menetelmiä laajasti siivouksessa. Ensimmäiset likaa hylkivät Nanoksi-180™ käsittelyt tehtiin kahvilan pintoihin noin viisi vuotta sitten siivouksen helpottamiseksi, kustannusten ja ajan säästöksi sekä mekaanisen siivouksen vähentämiseksi. Ratkaisu on tarjonnut konkreettista hyötyä puhtaanapitoon – siivoukseen käytettyjen kemikaalien käyttö on vähentynyt huomattavasti pinnoituksen myötä.

  • Saamme vuosittain 75 % kokonaislämmitystarpeestamme merivedestä. Vuonna 2013 Carusel vaihtoi lämmityksen maakasusta merilämpöpumppuihin. Pumput ovat asennettu 25 metrin syvyteen meren pinnan alle, joista lämpöenergia siirtyy putkia pitkin Caruselin tiloihin. Lämmitys merivesilämpöpumpuilla on erittäin ympäristöystävällistä eikä vaadi huoltotoimenpiteitä yhtä usein muihin lämmitysmuotoihin verrattuna.

  • Tuulimyllyt tuottavat sähköä ravintolan katolla ympäri vuoden.

  • Säästämme vuodessa noin 300 000l litraa vettä käyttämällä vedettömiä pisuaareja. Caruselin WC-tilojen pisuaarit vaihdettiin vedettömiin pisuaareihin (Valmistaja: Novosan Oy). Yksi vedetön pisuaari säästää 100 000 litraa vettä vuodessa (3 x 100.000 L/vuosi). Uusi ratkaisu on myös tehnyt wc-tilojen ilmasta paljon raikkaamman.

  • Käytämme kierrätetystä paperista tehtyä vessapaperia.

  • Kertakäyttöastiat ovat täysin kierrätettäviä ja uudet kertakäyttökahvikupit kansineen ovat myös täysin muovittomia. Näin olemme saaneet muovin käyttöä tiputettua roimasti. Lisäksi keittiön erikokoisilla kannellisilla säilytyslaatikoilla pyritään pienentämään elmukelmun käyttöä.

  •  Lajittelemme pahvit, metallit, posliinit, lasi-, bio- ja energiajätteet, minkä lisäksi alihankkijamme hödyntävät friteeraus- ja paistorasvamme. Ruuanlaitosta ylijäävä friteerausrasva kerätään talteen, jonka jälkeen se hyödynnetään uudelleen teollisuudessa. Friteerausrasva ravintoloista päätyy usein viemäriveteen, jonka vuoksi kannustamme ravintola-alan yrittäjiä kierrättämään rasvan ja pitämään viemäriveden puhtaampana.

  • Helsieni Oy hakee meiltä kahviporot jotka käytetään sienien kasvatusalustallaan ravinteena, jonka jälkeen ostamme heiltä mm. osterivinokassientä.

  • Olemme saaneet käyttöömme kierrätyslaatikot ruuan kuljetukseen, näin myös pakkauksista syntyvää jätettä on pystytty minimoimaan.

  • Käytämme tuotteissamme ainoastaan luomukananmunia. Suosimme muutenkin raaka-aineissa luomu- sekä lähiruokaa.